"Titkos acél" teszt

- szerda 11 december 2013 - 20:07:20 | Beküldte: Admin


A középkorban a virágzásnak induló Debrecen körül még számos kisebb település létezett. Az 1570-es években betörő török azonban ezeket a kis falvakat a földdel tette egyenlővé. A megmaradt lakosság a védettebb Debrecenbe költözött. A területek pedig eredeti nevüket megtartva ún. pusztabirtokként Debrecen város vagyonát, és területét gyarapították. A környék a XIX. században indult ismét fejlődésnek a tanyásodási folyamat révén. A nagy állattartással foglalkozó "cívis gazdák" ugyanis a teleltetésre kialakított szálláshelyeken tanyákat építettek, ahol először az állatok őrzésével megbízott pásztorok családjai, majd a gazdák másod- harmad- sokad szülött fiai laktak. Tehát újra népesült a vidék.



Kedves Olvasó ha megnézel egy talajgenetikai térképet, igen érdekes felfedezésben lesz részed. Megdöbbenve tapasztalhatod, hogy bár közigazgatásilag az "Erdőspuszta" (hiszen gyűjtő néven a korábbi falvak együttesét mind a mai napig így nevezik ) Hajdú-Biharhoz, pontosabban Debrecenhez tartozik, talajadottságok tekintetében viszont a Dél-Nyírséggel egyezik meg. A növénytakaró követve az éghajlati és talajadottságokat szintén a nyírségihez hasonló.
Ha gépen szállsz föléje láthatod, hogy a pici szántókkal, kaszálókkal rétekkel, tavacskákkal tarkított erdőségek folytatódnak egészen a Bihar Hegységig .



Kedves Fórumlátogató!

Most méltán kérdezed meg, mi köze ennek egy késkészítő fórumhoz.
És itt térnék rá a történetünkre.
A környék nem csak a nagy állattartásban, pásztorkultúrában, hanem a kézművességben is jelentős hagyományokkal bír. A természet közelsége, a romantikus környezet ma is megtartja, sőt idevonzza az alkotókat. A táj harmóniája növeli a szépérzéket, alkotásra ösztönöz. A fórumunk három tagja is e területen lakik.
Lovász "Csiszolókirály" Gyula Apafa tanyán él és dolgozik, Szabó "Baltás" András Bánkon, míg Kocsis "Bicskás" Feri Fancsikán.

A három készítő igen jó barátságban van egy mással. Együtt járnak rendezvényekre, kiállításokra. Tevékenységükkel kölcsönösen serkentik,sarkallják egymást.
Hétvégeken gyakran tartanak szakmai megbeszéléseket, meetingeket.
Az egyik ilyen találkozó alkalmával (mikor már kellően kreatívok voltak) született az ötlet.
Elhatározták, hogy közösen készítenek valami rendkívülit, maradandót, rájuk jellemzőt.
Az ötletet terv, a részletek megbeszélése, a feladatok kiosztása követte.
Mindenki olyat vállalt a közös munkában, ami legjobban megfelelt a szakmai képességeinek. ;)
Ez a történet kezdete.A feladat megvalósítása az acél beszerzésével kezdődött.Ezt a tevékenységet Bandi bácsi vállalta magára.A megfelelő kapcsolatokkal rendelkezve, megfelelő helyen helyen megvette a megfelelő acélt. Erről a dologról nem tudunk többet elárulni.Aztán következett a kovácsolás. A penge nagyolást és hőkezelést kocsis Ferenc végezte.A nyelezés, befejezés Gyula bácsi dolga volt.A márkázáskor figyelembe vettük a technológiai sorrendet. Értelemszerűen bal szélen az első műveleteket végző szakember logója látható, középen a közbülső műveleteket végzőé, jobb szélen pedig a befejezést végző késesé.Most pedig következzenek a tesztelők írásai:KenBen"HKS-710 titkos acél" tesztkés tapasztalatokElső benyomások:A kés már a tesztkör vége felé, erősen használt állapotban került hozzám.Az éle nem borotvált, élezési nyomok látszottak rajta. A penge felülete márványosra színeződött.A markolat sértetlen volt. Cserében hatalmas, nem is tudom, mekkora kézbe való. Az ujjvédő alsó nyúlványa hegyes, lekerekítetlen.A tok normális, átlagos erszénytok, megfelelő a késnek.Használat közben:A leélezés tetszik, jól vág, de strapabíró. Száraz akácot is kihajlás nélkül viselte, a csomó sem zavarta különösképpen. Konyhai feladatoknál is megállta a helyét, a jó geometria és a nem túl nagy vastagság miatt még így kevésbé élesen is jól vágott. A kistérségi pörköltfőző versenyre apám ezzel szelte fel a húst, meg volt vele elégedve.Viszont a markolat se neki, se pedig nekem nem jött be. A nagysága miatt nem tudtam igazán stabilan megfogni, és az alakja sem segített ezen. Mindig az ujjvédő felé kényszerítette a kezem, ami a hegyes nyúlvány miatt igencsak kényelmetlen volt. Ha a saját késem lett volna, akkor nekiesek reszelővel meg csiszolópapírral…Az acél:Nekem kifejezetten tetszett. Nem tudom, mi lehet ez, érzésre nekem kicsit olyan GO3-szerűnek tűnt. A színe szép márványos lett, kékes-zöldes-barnás árnyalatokkal. A paradicsom látványosan megfogta, de nem rozsdásodott, csak elszíneződött. Nagyon nem figyeltem a rozsdásodás megakadályozására.Éltartása jó volt, ezt a nem túl éles élet végig megőrizte, nem tapasztaltam jelentős tompulást a kezdőállapothoz képest.Mielőtt továbbadtam, a Spyderco Sharpmakeremen éleztem meg, nálam fontos szempont, hogy azzal is karbantartható legyen. Elég gyorsan sikerült borotválós élet varázsolni rá, és a konvex élet sem rontotta el nagyon.Általános célú használatra teljesen megfelel, nem csodaacél, de egészen kitűnő tulajdonságai vannak. Aki bírja az elszíneződő acélokat, meg a fémes ízt, az bátran bevállalhatja konyhában is.Értékelés:Az acél számomra 4/5, a markolat 2/5, a pengegeometria 5/5, összességében meg akkor adok rá egy, hmm, mondjuk négyest.MotiTitkos acél, teszt üzemben2013.08.05. Első nap. A VI.Hajdúböszörményi Alkotótáborból hazaérkezve-túl egy jobb első defekten ami már hagyomány- a vacsoránál meg is kezdődött a kés tesztelése. Ropogós héjjú,puha bélű kenyér szeletelése ,paprika,paradicsom katonázása,olasz felvágott karikázása volt a feladat. Mint tapasztalhattuk már,életlen késsel a puha kenyérbél csak gyűrődik.Na ezzel a késsel nagyon szépen ment a ropogós héj vágása és a puha bélé is.Utánna a paradicsom cikkekre vágása és a paprika karikázása jött. Hibátlanul ment minden.Ez jóleső érzés,mert nagyon nem szeretem,ha egy kés az alapvető funkciókat nem látja el jól-van rá példa. Ez a penge azonban suhan mindegyik anyagban. Ez azt jelenti,hogy eléggé éles,és a konvex él íve nagyon el van találva,nem hirtelen vastagszik a penge. Vacsi után a kés elmosva,törölve,irány a tok. Egy másik napon az ebédre való felkészülés jegyében nekiálltam hagymát aprítani és húst kockázni. Először a kiló húst daraboltam fel,nagyon korrektül szalad a husiban a kés,közben figyelek,hogy ne nyomjam feleslegesen erősen a deszkára a kést. Utána 5 ,fél ökölnyi hagyma darabolása jött,meg pár fokhagyma. A nagy vöröshagymáknál egy kissé szorult a penge,e ezt betudom annak,hogy nem 2mm vékony anyaga van,hanem 4mm a pengehát,és 3 centivel a hegy előtt még 3mm. Utána pár fokhagyma gerezd lett az áldozat. Hát bizony, olyan hajszálvékony szeleteket vágtam vele, hogy az példa értékű. Végre kiértem vele az erdőbe.Egész nap használtam hol erre,hol arra.Nyárs vágás-faragás,élelmiszer feldolgozás főzéshez,tollaság készítés.Mindez még élezés előtt. Egy karót is nekiálltam hegyezni,valami jó kemény fából volt,olyan félnyers-félszáraz forma. Azt már nehezebben vitte,nagyokat harapott belőle,de még volt éle a késnek. Utána nekiálltam átélezni.Fenőacéllal és bőrrel kezdtem,de borotválós élt más nem tudtam húzni így rá,ezért előszedtem a konvex élezőt. 800-as papírral indítottam, majd rá 2000-el, végül bőrszíjjal fejeztem be. Szépen kapta a szőrt , néhány perces munkával. Ezután is faragtam még egy kicsit a karóból, immáron kisebb forgácsokat sikerült leválasztani vele.Összességében elmondható,hogy egy univerzálisan jól használható kés készült,a konvex él szöge jól eltalált,az éltartás kiváló(a nem borotváló de nagyon jól vágó élt igen sokáig tartja) és a profilozás nélkül gyorsan újraélezhető. Sokáig elég csak acélozni,én is csak azért éleztem borotválóra a végén,hogy átadásra rendben legyen.A penge szépen szivárványosodik,szürkül/barnul,patinásodik.Szagát nem éreztem.Mellékelve a képek a munkáról:Élezés előtt
Élezés előtt
Élezés előtt
Élezés előtt
Ez is élezés előtt
Élezés után
Ez is élezés után
SpoonÍme a tapasztalataim:Az acél érzékeny a korrózióra, de a szebbik értelemben. Nem úgy foltosodott,sötétedett,mint a Morák vagy Opinelek acélja, hanem mint a kovácsolt K510, szépen színesen érett be és nem volt büdös. A kés mikrofogazott éllel kaptam kézhez, amit sokáig meg is tartott. Rengeteget dolgoztam vele konyhában, zöldséget, gyümölcsöt, húst vagdostam össze, fa vágódeszkán,de a közel egy hét után sem éreztem,hogy fennem kellene. Hasogattam vele száraz, görcsös akácot tüzelőnek,sőt még ütőfával is keresztülvertem néhány csukló-vastagságú darabon, amit jól viselt. Szerintem az éltartására nem lehet panasz. Élezhetőségről nem tudok nyilatkozni, még csak fennem sem kellett. A vagdosás után valami keményre edzett acélnak gondoltam, de az "álljunk rá!" teszt meggyőzött,hogy valami rugalmasabb anyag lehet ez. Első körben Angelero állt rá a markolatra ~70 kilóval majd Sasa és Jusy, 100 illetve 120 kilóval. A kés természetesen szó nélkül tűrte. Ha tippelnem kellene, valami egyszerűbb rugóacélt mondanék, esetleg valami nem-szokványos hőkezeléssel. Köszönöm a lehetőséget.A táborban készült videó:
##SANITISED## width="560" height="315">##SANITISED## src="//www.youtube.com/v/3Gwf0tadouk?version=3&hl=hu_HU&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">##SANITISED##>##SANITISED##>

PonggiTisztában vagyok vele, hogy ez egy vadászkés, ennek tudatában teszteltem.Nem vagyok vadász, így konyhai, illetve erdei felhasználásra próbáltam ki.Konyhai felhasználásra igen jó benyomásokat tett.
  • nagyon jól fenhető (Wüsthof fenőacél), illetve élezhető is ha kell (Spyderco kerámiák).
  • élezésnél egy mozdulattal az egész penge élezhető, köszönhető a nagy ívű pengehas kialakításnak.
  • pengeforma, és méret jól eltalált, hegy jól használható.
  • hús vágáshoz, bontáshoz remek, zöldséget természetesen repeszti, de ez ennél a pengevastagságnál nem csoda.
  • negatívum, hogy erősen rozsdásodik a penge. Pici nedvesség már sárgásbarna foltokat eredményez.
  • markolata kényelmetlen az éles, sarkos kialakítások miatt
Erdei felhasználásra is tetszett, bár ez az első custom markolattüskés késem.
  • markolat kimondottan kényelmetlen a bakni (ujjvédő) kialakítása alul túl keskeny, hegyes, és éles, fa markolatvéget is jó lenne lekerekíteni.
  • hiányzott a kaparóél, bár vadászkésnél kimondottan jó, ha a pengehát picit lekerekített, tehát ez nem hiba.
  • itt is zavaró volt a rozsdásodás, de kevésbé, mint a konyhában
  • hegy nagyon el lett vékonyítva, totál alkalmatlan erdei feladatokra. Acél mellett szól, hogy nem tört, hanem picit görbült.
  • él elég erős, hasításkor semmi kihajlás nem keletkezett.
  • pengetőnél az él futhatna végig, faragásnál távolabb kellett dolgozni a késsel.
  • keményfát jól faragja, és meglepően éltartó, bár munka közben időnként érdemes fenni
Kés kidolgozottsága, kinézete nagyon jó, tetszetős!Logók: Szabó, Kocsis, LovászTokot nem tudom ki készítette, de nagyon illik a késhez, szép, és nincs csicsázva, hagyja érvényesülni a kést.
  • jól tart, fejtetőreállítva-rázva sem esik ki belőle
  • könnyen ki, és visszatehető
  • jó minőségű erős bőr, meglepően jól tisztítható
  • furcsa, és tán változtatandó, nagyobb öltéstávok, és vastag 1mm-es viaszolt cérna alkalmazása a jelenlegi vékony helyett.
Köszönöm a próba lehetőségét, és gratulálok a munkához.
Hozzászólás kikapcsolva

Ízelíző a Vajdahunyad várából

- vasárnap 08 december 2013 - 16:36:55 | Beküldte: kocsisferi
Kis képes ízelítő azoknak, akik személyesen nem tudtak meglátogatni minket szombaton.

[ Tovább ... ]
Hozzászólás kikapcsolva

Meghívó

- csütörtök 21 november 2013 - 18:14:36 | Beküldte: kocsisferi
A multimédia világában nagyon könnyű tájékozódni, információt gyűjteni. A saját tapasztalást, személyes kapcsolatot mégsem helyettesíti semmi.
Ilyen megfontolásból szervez a Magyar Késműves Céh minden évben egy kiállítást.

Az idei kiállításunk és vásárunk 2013. December 7-én kerül megrendezésre, a Vajdahunyad várában, azon belül a román épület tanácstermében.
Rendezvényünkre szeretettel meghívjuk önt és kedves családját.
A belépés ingyenes.
Jöjjön el! Ismerjen meg bennünket, beszélgessünk egy jót a kések világáról!
Higgye el, egészen más élmény a munkánkat kézbe fogni , mint képen nézegetni!


Hozzászólás kikapcsolva

Pribram XXII Noze kiállítás

- kedd 22 október 2013 - 19:47:37 | Beküldte: kocsisferi
Pribram XXII Noze kiállítás

Szántó Szabolcs remek kis beszámolót írt csehországi kiállítási élményéről.
Köszönjük Szasza.



[ Tovább ... ]
Hozzászólás kikapcsolva

Beszámoló a jubileumi késkiállításról

- péntek 27 szeptember 2013 - 07:26:01 | Beküldte: kocsisferi
A magyar nemzetközi késkiállítás X. évébe lépett.
Az első kiállítás 2004. decemberében a Stadion Szállóban került megrendezésre.
Az utána következő vásárok minden évben ugyanazon a helyen, a Lurdy-házban zajlottak.
Az idén a 6.-os teremben került megrendezésre a kiállítás.


[ Tovább ... ]
Hozzászólás kikapcsolva

Míves késekről

- vasárnap 22 szeptember 2013 - 19:30:10 | Beküldte: Admin
Kedves Látogató!

Örülünk, hogy a világháló útvesztőjében idetaláltál és olvasod ezeket a sorokat.
Nyílván kíváncsi vagy, mi vár itt rád, milyen érdekességet, újdonságot láthatsz, olvashatsz itt.
Elöljáróban megnyugtatlak, egy érdekes világba csöppentél. De indítsunk messzebbről.



[ Tovább ... ]
Hozzászólás kikapcsolva

Jubileumi X. Nemzetközi Késkiállítás és Vásár

- vasárnap 22 szeptember 2013 - 18:45:48 | Beküldte: Admin



Hozzászólás kikapcsolva

Oldal:  1 2 3 4 5 [6]